Vánoční speciál - Vánoce s Andy - Jak trávím Štědrý den?

Krásný adventní čas, moji drazí,

jak se máte takhle uprostřed týdne? :) Rozhodla jsem se, že vám napíšu článek na téma "Vánoce", protože Štědrý den je tu už za 10 dní. A tak vznikl tenhle vánoční speciál - "Vánoce s Andy". Doufám, že se vám bude líbit a třeba se trošku inspirujete. :)

A jak trávím Vánoce? A co můj Štědrý den?

Vánoční svátky zatím trávím pěkně v rodném hnízdě u rodičů na vesnici. :) Letos pojedu k našim buď ve čtvrtek 22. 12. odpoledne, nebo až v pátek 23. 12. ráno.

A jak probíhají Vánoc u nás? Den před Štědrým dnem taťka vyndá vánoční stromeček a na půdě vyštrachá veškeré ozdoby. Stromeček s Míšou, mojí mladší sestrou, ozdobíme. Pak se celý den díváme na televizi nebo posloucháme vánoční písničky, kecáme o tom, co jsme prožily a hlavně balíme dárky. K večeru potom s Míšou děláme každoročně bramborový salát. Ale co vám budu povídat, je to tedy náročný proces, protože děláme salát na třikrát. :D V první várce se udělá základ salátu, z toho si Míša odebere do své misky. Potom do salátu přidáme hrášek a červenou kapii a odeberu si svou mističku já. A na závěr se do zbylého salátu přidává cibule, kterou já ani Míša nejíme. :) Ano, jsme trošku blázni. Asi se chcete zeptat na mně často kladenou otázku - Jak proboha vaříš bez cibule?! No, bez cibule. :D Jako samozřejmě chápu, že rajskou nebo guláš bez cibule neudělám, takže do omáček se samozřejmě dávat musí, ale pak musím omáčku propasírovat nebo rozmixovat. ;) Ale o tom někdy příště... Takže zpět k salátu. Salát dáváme odležet do druhého dne na schody do sklepa. Po této náročné proceduře se opět svalíme k televizi a užíváme si rodinného večera u sklenky dobrého vína nebo domácího vaječného koňaku. :)

A jak vypadá můj Štědrý den? Vstávám většinou mezi 7:00 až 8:30. K snídani si dám čerstvě upečenou vánočku s máslem a kakao nebo čaj. Vánočku pečeme každoročně, miluji, jak vůně vánočky nádherně provoní celý dům. Snídáme s Míšou zásadně u televize a díváme se na pohádky nebo vánoční filmy. O tom, jaké pohádky a filmy o Vánocích sleduji nejraději, napíšu další článek. :) Nebojte! Celé dopoledne trávíme u televize, k obědu si pak dáme většinou jen česnečku. Naši ještě občas dělávají staročeského kubu, ale toho já nejím. Po obědě se vždy domluvíme se sousedy na každoroční vánoční procházku. Když mají čas i naši a jejich rodiče, tak vyráží celá velká skupina. Když rodiče čas nemají, jde nás většinou jen pět a dva psi. Také jste si právě vzpomněli na knihu Bylo nás pět? :D Po procházce si rozdáme se sousedy dárky a jdeme domů. Samozřejmě nikdy nevydržíme s Míšou čekat až do večera a dárek od sousedů ihned rozbalíme. :D Po příchodu domů si dáme většinou čaj nebo grog a nějaké to cukroví, potom obalujeme s mamkou řízky a připravujeme vinné klobásy. Ptáte se, kde je kapr? Ten si plave spokojeně v rybníce. Ryby u nás kvůli kostem moc nejíme, takže ke štědrovečerní večeři máme bramborový salát, kuřecí řízek a vinnou klobásu. :) Mňam, mňam! Občas děláme dvouchodovou večeři a máme ještě vývar s játrovými knedlíčky. Po přípravách večeře se jdeme převléct do svátečního oblečení. Děláte to tak taky? Nanosíme se sestrou pod stromeček dárky, které jsme koupily. Večeříme mezi 17:00 a 18:00. Pustíme si k večeři koledy. Nejdřív přichází na řadu každoroční taťkův proslov a přípitek. Pak se pouštíme do večeře. Platí u nás pravidlo, že dokud všichni nedovečeří, nesmí nikdo vstát od stolu. Po večeři se sklidí ze stolu a taťka jde zacinkat na zvoneček. Potom s Míšou téměř každý rok rozdáváme dárky. Vždycky čekám na reakce ostatních, zda se jim dárky líbí. :) Každý rok dostávám dárky, které si sama vyberu, ale vždycky na mě čeká alespoň jedno překvapení. Tak jsem zvědavá, co to bude letos. :) Po rozbalení dárků sedíme s rozepnutými poklopci, to víte, ta obří večeře, popíjíme víno a vaječňák a díváme se na novou pohádku na ČT1. :) Chodím spát kolem 23:00, záleží to na tom, co dávají v televizi a jak jsem unavená. :)

Další dny se konají různé rodinné návštěvy, 26. prosince se celá rodina scházíme u dědy na obědě, popřejeme si pěkné Vánoce, rozdáme si zbylé dárky a přecpeme si pupky. :D Letos musím dávat pozor na to, co cpu do pusy! :D Abych zase po Vánocích nestoupla na váhu a nezjistila, že mám zase zpátky ta kila, která jsem tak pracně shodila.

A co vy? Jak probíhá váš Štědrý den? Zkusím dnes sepsat ještě alespoň jeden díl "Vánočního speciálu". :) Nejdřív se vrhnu na tipy na dárky, pokud třeba ještě nevíte, co pořídit své rodině nebo přátelům.

Pokud jste dočetli až sem tak smekám. :D Jste borci! Hezký večer. :-*

Andy

Andy's diary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥